SPRÅKOPPLÆRING GJENNOM ARBEID MED LEIRE

 
 

Gjennom 25 år som norsklærer for flyktninger og innvandrere, og etter hvert som kunst- og uttrykksterapeut, har jeg søkt etter gode metoder for en mer holistisk tilnærming til språklæring. Min egen lidenskap for keramikk ledet meg til en metode der språklæringen går hånd i hånd med skaperkraft og glede, der prestasjonsangsten er lagt til side og lekenheten får større plass.

Spesielt med tanke på mange flyktningers traumatiske bakgrunn, kan denne metoden gi mulighet for økt tilstedeværelse (mindfullness), og tilgang til mer livsmot (resiliens), mestringsfølelse og selvtillit. I dag er denne sammenhengen godt dokumentert gjennom forskning, for eksempel Melinda Meyer De Motts mangeårige studier (Phd). Hun beskriver flyktningers overgangsfase som et ingenmannsland mellom to land og kulturer, og mener at kreative og kroppsfokuserte øvelser hjelper deltakerne til å komme ”hjem”, både i kroppslig og bokstavelig forstand.

Målet er hovedsakelig muntlig språktrening gjennom en kreativ skapende prosess med leire. Her er det ikke resultatet som er i fokus, men selve prosessen, der språktreningen blir en naturlig del av aktivitetene i verkstedet.

Det åpnes opp for et mer spontant språk, i det som oppstår her og nå, i flyt med leireprosessen. I tillegg trenes det på dagligdagse samtaletemaer innen opplæringsplanen i norsk og samfunnskunnskap: hverdagsliv, familie, måltider/mat, fritid/aktiviteter, jobb/framtidsutsikter med mer:

  • Det legges vekt på en innledende fase med trygghetsskapende øvelser, med bla kroppsfokuserte lekende aktiviteter.

  • I tillegg til den muntlige treningen, har jeg også god erfaring med leseøvelser v.h.a. lesehefter med bilder av de autentiske situasjonene i verkstedet, tilsatt kortere eller lengre tekster/dialoger.

  • Skriftlige øvelser vil absolutt være mulig der dette er et mål. For eksempel skriveoppgaver knyttet til aktivitetene, loggbok og lignende.

  • En utstilling av arbeidene i avslutningen av kurset har vist seg som et meget vellykket prosjekt, både som trening i formidling og mestringsøvelse i en helt ny kultur.

Kurset anbefales som del av introduksjonsprogrammet for flyktninger, der et av de nye integreringsmålene er livsmestring.

Kurslengde: ca. 4 skoletimer/en dag per uke, et semester. Kan tilpasses gruppen/skolen. Maks 7 deltakere (unntaksvis flere).

EXIT

Som kunst- og uttrykksterapeut har jeg ledet grupper i en metode kalt EXIT (Expressive Arts in Transition). Dette er en gruppeintervensjon som handler om å lære enkle mestringsteknikker for å bygge opp egne ressurser og motstandskraft (resiliens), som er en forutsetning for å lykkes, og for å integreres i et nytt samfunn. EXIT er basert på Melinda Meyer De Motts forskningsprosjekt ved Hvalstad transittmottak.

Målet er å gi kunnskap og verktøy til å håndtere stress-symptomer etter traumatiske hendelser som flukt, krig, naturkatastrofer og sykdom. Kroppen reagerer på ekstremt stress med bl.a. søvnløshet, uro, muskelsmerter, hodepine og sinne; sansene lukker seg. Gjennom bevegelse og kunst- og uttrykksmetoder skapes en plattform for dialog og formidling, der sansene står sentralt i forhold til indre følelser. De non-verbale uttrykkene er med på å forvandle/transformere det man bærer på – til en styrke (traumatisk vekst).

Jeg har jobbet med grupper innen introprogrammet i Nesodden Kommune og grupper ved DPS i Bærum. Gruppeintervensjonen anbefales som del av introduksjonsprogrammet for flyktninger der et av de nye integreringsmålene er livsmestring.

Ta kontakt her dersom du er interessert eller har spørsmål om disse kursene.

(Bildene over viser en gruppe norskelever som har undervisning på mitt verksted en gang i uken.)